Galvenā         Blogi         Kontakti         Reklāma         Abonēšana         Noteikumi    
 
Login: 
Parole: 

Aizmirsāt paroli?

  Ziņas







             Šodien:     175
             Vakar:      510
            


twitter



Blogo arī Tu!
Numura tēma: Nenovērtētie rabarberi jeb kam der pavasara pirmais našķis (0)

Rabarberi ir pirmais pavasara našķis, ko bieži vien pienācīgi nenovērtējam. Tomēr to labās īpašības ir ļoti daudzveidīgas, tāpat arī no šī dārzeņa var pagatavot visdažādākos ēdienus. 

Rabarberi uzlabo garastāvokli, nostiprina kuņģa – zarnu traktu, veicina aknu darbību, uzlabo apetīti, mazina slāpes un novērš sliktu dūšu. Attīra asinis, palīdz sirds nepietiekamības gadījumā. Lieto arī hemoroīdu, caurejas, hepatīta un drudža gadījumos. Savukārt ēdienkartē tos var iekļaut visdažādākajos veidos. 

Vārdiem “rabarbers” un “barbars” ir viena izcelsme – abi ir cēlušies no sengrieķu valodas vārda “barbaros”, kas nozīmē “svešzemju”. Šis svešzemju brīnums nācis no Rietumķīnas un Austrumtibetas kalnienes un  ir pirmais našķis, ko pavasarī dāvā dārzs. To, ka rabarbera gaļīgie kāti ir ēdami, Eiropā atklāja pirms pāris simtiem gadu. 

Kā ārstniecības augs tas pazīstams gandrīz piecus gadu tūkstošus, no Ķīnas nonācis Persijā un Senajā Grieķijā. Par tā lietderību dažādu kaišu, tostarp astmas, ārstēšanā rakstījis Avicenna, un pateicoties viņam un arābu ārstiem, to iepazina viduslaiku Eiropa. Pirmais no eiropiešiem Ķīnā pabija un tur rabarberu vākšanu novēroja lielais 13. gadsimta ceļotājs venēcietis Marko Polo. Lai iegūtu izejvielu preparātu izgatavošanai praktizē rabarberu kultivēto šķirņu audzēšanu. Lielāko daļu šīs izejvielas iegūst Ķīnā no 5-10 gadīgiem augiem.

TURPINĀJUMS LAIKRAKSTA "JAUNAIS VĒSTNESIS" 5.JŪNIJA NUMURĀ



 06.06.2015



Komentārs








Copyright Jēkabpils rajona neatkarīgais laikraksts.

Web site engines code is Copyright © 2002 by PHP-Nuke

Developed by vl-web studio and SIA AZcom